در زمان خريد گوسفند چه نكاتي را بايد در نظر بگيريم؟
در زمان خريد گوسفند پيشنهاد ميكنيم بره هاي هم سن و يا هم وزن را انتخاب كنيد. كه هم بتوانيد مديريت دام را بهتر انجام بدهيد و هم در خوراك دادن به آنها راحت تر باشيد.
در اين مقاله نكات مهمي را در مورد نحوه انتخاب و خريد گوسفند و همينطور چگونگي بارگيري و حمل آن، شرح خواهيم داد كه در ادامه همين مطلب به طور كامل با اين نكات آشنا خواهيد شد.
دام را از كجا تهيه كنيم؟
ميزان آلودگي در ميادين و كاروانسرهاي اطراف كشتارگاه هاي دام خصوصاً سنتي بالا است. لذا تا حد امكان از خريد دام پرواري از اين مكان ها پرهيز كنيد.
بره هايي كه به اندازه كافي از شير مادر جهت تغذيه استفاده نكردند و اصطلاحا به آنها شيرسوز ميگويند، براي خريد مناسب نيستند و در طي دوره پروار از رشد مناسبي هم برخوردار نخواهند بود.
همچنين به دليل عدم دريافت پادتن هاي لازم كه از طريق شير مادر منتقل ميشود، مقاومت لازم در مقابل بيماري ها را ندارند.
براي كاهش هزينه حمل و نقل دام و جلوگيري از آلودگي احتمالي، بهتر است در صورت وجود دام مناسب براي پروار، خريد بره از همان منطقه اطراف محل سكونت و نگهداري دام صورت بگيرد.
در انتخاب بره از چه افرادي كمك بگيريم؟
· درصورتي كه پرواربند از تجربه لازم براي خريد دام پرواري برخوردار نيست، بهتر است به جهت اطمينان در انتخاب، از مشاوره كارشناسان و يا خبرگان محلي استفاده كنيد و يا از معاونت بهبود توليدات دامي استان و يا شهرستان، نسبت به مكان هاي مناسب براي خريد اطلاع حاصل كنيد.
· خريد كلي و گروهي دام بايد زير نظر كارشناس هاي علوم دامپزشكي و دامپروري صورت بگيرد. به اين ترتيب از خطر انتخاب نادرست و خريد دام هاي بيمار، جلوگيري ميشود. اين كار، هم از نظر اقتصادي براي پروابند مهم است و هم براي حفظ بهداشت دام ها و جلوگيري از شيوع بيماري ها در منطقه و از ديدگاه اقتصاد ملي از اهميت بالايي برخوردار است.
· نمره وضعيت بدني دام و يا لاغر و چاق بودن آن در قيمت دام تاثير دارد و ميتواند ميزان سود دريافتي دامدار را از فعاليت توليدي تحت تاثير قرار بدهد. بنابراين لازم است با ايجاد تمهيداتي در خصوص شرايط بازار و زمان مناسب خريد دام، تفاوت قيمت خريد و فروش دام را تا حد ممكن كاهش داد.
· تمايل پرواربندان به نژادهاي درشت جثه، به سبب وزن گيري مناسب تر آنها نسبت به نژادهاي كم جثه است. لذا قيمت خريد اين نژادها خصوصا دام هايي كه دنبه هاي كوچكتري دارند، معمولاً بيشتر است.
اصول حمل و نقل دام
رعايت شرايط مناسب و لازم براي حمل و نقل دام از آن جهت حائز اهميت است كه هرگونه حمل و نقل دام از محل خريد به مزرعه و يا از مزرعه به محل فروش ميتواند نوعي استرس به دام وارد كند و مصونيت دام را در مقابل بيماري ها كاهش بدهد و موجب افت وزن و گاهاً تلفات دام بشود.
بديهي است هر گونه افت وزن در مراحل پاياني پروار از ميزان سود پرواربند كم ميكند. از اين رو لازم است پرواربند، نكاتي را به هنگام انتقال بره هاي پرواري در برنامه خودش لحاظ كند.
در زمان جابجايي دام بايد چه نكاتي را در نظر داشت؟
· همه ماشين هاي حمل و نقل، پيش از بارگيري بايد ضدعفوني و پاكسازي بشوند.
· وسايل حمل و نقل بايد وسيله هاي ايمني و جلوگيري از ورود حشرات مختلف را براي مسافت هاي طولاني دارا باشند.
· براي طول مدت سفر، آب سالم و غذاي كافي براي دام ها به همراه داشت.
· در طول مسير از تماس افراد مختلف و يا ارتباط با حيوانات ديگر جلوگيري كرد.
· چنانچه دام ها در ميان راه دچار بيماري واگير بشوند، بايد تمام آن ها را به محل اوليه خودش برگرداند.
· ماشين هاي حمل و نقل، پس از خالي كردن دام ها بايد به طور كامل تميز و ضدعفوني شوند تا براي حمل دام هاي بعدي آماده باشند.
· فضاي دروني وسايل حمل و نقل بايد داراي شرايط مناسبي از نظر روشنايي و تهويه براي جابجايي دام باشند.
· تريلرهاي وسايل حمل و نقل بايد مجهز به رمپ بارگيري باشند.
· سكوها و محل هاي تخليه و بارگيري دام در شب بايد از نور كافي برخوردار باشند.
· سكوي بارگيري بايد بدون فاصله و هم سطح طبقات درون وسايل حمل دام باشد.
نكاتي كه زمان بارگيري دام بايد به آنها دقت كنيد
· بايد در ظرفيت بارگيري وسايل نقليه مورد نظر براي حمل دام دقت شود و از بارگيري بيش از حد مجاز جلوگيري كرد.
· همچنين براي جلوگيري از آسيب رسيدن به گوسفندان سعي شود فاصله محل خريد و فروش دام تا دامداري زياد نباشد.
· از توقفهاي غير ضروري در مسير حركت، پرهيز و قبل از حركت از وضعيت آب و هوايي اطلاع كامل كسب كنيد. چون ماندن بره ها در هواي سرد و گرم موجب افت وزن آنها خواهد شد.
· لازم است كف كاميون را در حدود ۳ تا ۴ سانتيمتر با بستري نظير ماسه بدون خاك در تابستان و مخلوطي از ماسه با كاه يا پوشال در زمستان پوشاند.
· بهتر است وسيله نقليه پوشش دار باشد تا در تابستان و زمستان از استرس به دام و افت مصونيت دام جلوگيري به عمل بيايد.
· همچنين در تابستان، حمل دام در شب و در زمستان در روز انجام بگيرد.
· به هيج وجه نبايد دام ها را به صورت خوابيده و در شرايطي كه زير دست و پاي ساير دام ها افتاده اند، حمل شوند. چون اين عمل خطر بروز نفخ پيش رونده و تركيدگي شكمبه و تلف شدن سريع دام را به همراه خواهد داشت.
· در موقع بارگيري و پياده نمودن دام ها در كمال ملايمت و در نهايت آرامش و خونسردي با بره ها رفتار شود.
· در صورتي كه بين محل خريد دام و محل پرورش و نگهداري دام تفاوت قابل توجهي از لحاظ آب و هوايي وجود دارد لازم است كه دام ها در صورت ورود به منطقه سردتر، سريعاً در شرايط سرما و هواي آزاد قرار نگيرند و ابتدا آنها را در محيط بسته و شرايط گرم تري نگهداري كرد.
· در طول مسير از خوراندن مواد غذايي متراكم و آب زياد به بره ها حتي المقدور جلوگيري شود.
· بعد از پياده كردن گوسفندان در مقصد، آب خنك و علوفه خشك يا سبز در اختيار آن ها قرار داده شود و فرصتي براي استراحت به دام ها داده شود.
نرم افزار مديريت دام، نرم افزار پرورش گوسفند، مديريت دام سبك، پرورش صنعتي گوسفند، مداس
برچسب: نرم افزار مديريت دام، مديريت دام سبك، پرورش صنعتي گوسفند، نرم افزار پرورش گوسفند، مداس،
ادامه مطلب